Πώς να κάνουμε σωστή ανακύκλωση;
Η ανακύκλωση, αν και είναι μια διαδικασία που μόνο θετικά αποτελέσματα έχει (εξοικονόμηση πρώτων υλών και ενέργειας, λιγότερη ρύπανση εδαφών και ατμόσφαιρας, μείωση του όγκου των απορριμμάτων που οδηγούνται σε χώρους ταφής κ.λπ.), παρουσιάζει δυσκολίες στην εφαρμογή της.
Το ζήτημα της εισαγωγής «μη ανακυκλώσιμων» στον μπλε κάδο είναι ίσως το βασικό πρόβλημα που παρουσιάζεται. Το ποσοστό ανακυκλώσιμων υλικών στον Μπλε Κάδο είναι περίπου 60% ενώ το υπόλειμμα(δηλαδή τα μη ανακυκλώσιμα υλικά που ρίχνονται στους Μπλε Κάδους και τελικά οδηγούνται σε χώρους υγεινομικής ταφής) είναι περίπου 40%. Αντίστοιχα, ένα πολύ μεγάλο ποσοστό (περίπου 40%) ανακυκλώσιμων, λανθασμένα πετιέται στο πράσινο κάδο και οδηγείται σε χώρους ταφής, επιβαρύνοντας έτσι τις χωματερές και προκαλώντας περιβαλλοντική ζημιά εφόσον τα υλικά αυτά θάβονται αντί να ανακυκλώνονται.
Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ενημέρωση των πολιτών από τους αρμόδιους φορείς ώστε να αποκτηθεί η «παιδεία ανακύκλωσης». Δυστυχώς λόγω της ελλιπής ενημέρωσης, μεγάλο μέρος του πληθυσμού δεν γνωρίζει ακόμα και σήμερα πώς να ανακυκλώσει σωστά τα υλικά συσκευασίας του νοικοκυριού της ή ακόμα δεν αντιλαμβάνεται όλα τα θετικά που προκύπτουν μέσα από την ορθή ανακύκλωση. Το να ενδιαφερθούμε, να μάθουμε και να πράξουμε σωστά, αποτελεί προσωπική ευθύνη του καθενός μας –προς το περιβάλλον και τη προστασία του.
Οδηγίες για σωστή ανακύκλωση:
- Διαχωρίζουμε καθημερινά τα ανακυκλώσιμα μας από τα υπόλοιπα στο νοικοκυριό.
- Στους μπλε κάδους πετάμε μόνο τις θήκες των CD και των DVD. Τα ίδια τα CD και τα DVD δεν ανακυκλώνονται προς το παρόν στην Ελλάδα.
- Καθαρίζουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τις συσκευασίες μας από τα υπολείμματα.
- Τα καπάκια από τα μπουκάλια ανακυκλώνονται. Τα ρίχνουμε στο μπλε κάδο αφού όμως πρώτα τα ξεβιδώσουμε από τα μπουκάλια.
- Τα χαρτοκιβώτια πρέπει να διπλώνονται.
- Δεν πετάμε στον κάδο τα ανακυκλώσιμα μας μέσα σε δεμένες σακούλες, αλλά τα ρίχνουμε χύμα.
- Το αλουμινόχαρτο δεν ανακυκλώνεται στην Ελλάδα.
- Και τα δύο υλικά από τα οποία αποτελείται η συσκευασία που τυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στα σουπερμάρκετ (χαρτί, ζελατίνη) ανακυκλώνονται, αλλά θα πρέπει να διαχωριστούν πριν τα ρίξουμε στον μπλε κάδο.
- Στον Μπλε Κάδο ανακύκλωσης δεν ρίχνουμε σπασμένα γυαλιά. Η διαλογή στα κέντρα γίνεται συνήθως με τα χέρια και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος τραυματισμού των εργαζομένων.
- Δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους συσκευασίες τοξικών υλικών, όπως πλαστικές ή μεταλλικές συσκευασίες που περιείχαν ορυκτέλαια, αντιψυκτικά, εντομοκτόνα κ.ά., γιατί τα κατάλοιπα των τοξικών δεν καθαρίζονται καθόλου εύκολα.
- Δεν πετάμε στους Μπλε Κάδους καλαμάκια και πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Είναι μεν πλαστικά αλλά τα συγκεκριμένα υλικά μιας χρήσης δεν ανακυκλώνονται εύκολα από τα συστήματα ανακύκλωσης και γίνεται η προσπάθεια
- Το φελιζόλ δεν ανακυκλώνεται.
- Τα ξύλα δεν ανακυκλώνονται.
Φροντίζουμε να μην πετάμε ποτέ κοινά σκουπίδια στους μπλε κάδους ανακύκλωσης και φυσικά μεταδίδουμε το μήνυμα της ανακύκλωσης συσκευασιών στους φίλους και γνωστούς μας.
Post a comment